Ĝenerale / Algemeen > Interesaj retpaĝoj / Interessante webpagina's

"Google books" blijft verbazen

(1/1)

PaulP:
"Google books", de zoekrobot van Google die in boeken snuffelt, blijft verbazen. Een van hun nieuwe aanwinsten is woordwolken van alle belangrijke boeken. Weet je niet wat een woordwolk is? Kijk dan als voorbeeld naar de woordwolk van het pas verschenen succesboek van Darwin "La origino de specioj": http://books.google.com/booksĝid=jPNvNyEsuGMC&source=gbs_navlinks_s

Je ziet daar welke woorden het meest in het boek voorkomen, in dit geval zijn het wat we wel konden verwachten "natura selektado", "specioj" en "animaloj", maar bijvoorbeeld ook "poleno", wat onmiddellijk vertelt dat "pollen" wellicht dus een belangrijke rol heeft gespeeld in de evolutie van de mens.

Een ander voorbeeld is "Por ke la tagoj de la homaro estu pli lumaj" van Lidia Zamenhof. Als je wil weten wat in dat boek voorkomt, dan ga je naar de woordwolk van het boek http://books.google.com/booksĝid=aC9imp8cPvYC&source=gbs_navlinks_s en dan heb je onmiddellijk een idee. Je kan op ieder woord van de woordwolk klikken, en dan zie je in welke context dat begrip voorkomt.

PaulP:
Ondertussen verschijnen de trefwoorden niet meer in de vorm van een wolk, maar je vindt ze onder de hoofding "Veelvoorkomende woorden en zinsdelen" onderaan de pagina. Het principe blijft echter hetzelfde.

Navigado

[0] Fadenlisto

Plena versio