Flandra Esperanto-ligo / Vlaamse Esperantobond > FEL / VEB

Misio

<< < (3/4) > >>

Valentinus:
Beste Alfredo,
De discussie begint gevaarlijk te worden. Men zegt: wanneer Belgen discussiëren over de taalproblematiek  komen ze altijd uit op de tweede wereldoorlog en eindigt de discussie in schelden. Laat ons hopen dat dit hier niet het geval wordt.

- Je zegt: Met de Duitstaligen misschien wel. Met de Franstaligen niet direct, alle Vlamingen leren immers al verplicht Frans op school dus er is geen kwestie van "elkaar niet verstaan" en is er ook geen "brugtaal" nodig. Nu, het zou al een ferme stap vooruit zijn moest het Nederlands ook een verplicht schoolvak worden in Wallonië. Dat is vandaag namelijk niet het geval. Op Europees niveau zou Esperanto een functie kunnen vervullen omdat er daar wel degelijk een behoefte is aan een "brugtaal".

Is dit niet wat arrogant? Juist is het zeker niet. Heb je Anciaux al Frans horen spreken? Zijn - volgens jou - verplichte opleiding in het Frans was duidelijk geen succes. Je lijkt ook niets gehoord te hebben over de immersiescholen in het zuiden van het land. Heel erg vind ik het dat leraren met een franstalig diploma geen les mogen geven in het Noorden van het land. Iets waar België enorm voordeel kon aan hebben "native speakers" gaat verloren door bekrompenheid.

- Verkoop gebeurt niet alleen per post, dat gebeurt ook wel eens in het centrum zelf. Dat functioneert trouwens ook als verkooppunt voor Wallonië, Nederland en een boel andere landen, dus daar hoeft niets aan veranderd te worden. FEL is over de hele wereld bekend in Esperantomiddens.
Akkoord het goede moeten wij behouden.

- Geen idee, maar er wordt wel elke algemene vergadering opnieuw over gesproken. De infrastructuur is er, de clubs hoeven er alleen maar gebruik van te maken. Om maar iets te zeggen: er verschijnt amper iets van clubnieuws in Horizontaal.
Het valt mij ook op. Kan dit niet geherdefinieerd worden in de missie van FEL: ruimte in Horizontaal, plaatselijk nieuws in de vorm van een brief, eigen clubblad overbodig, vrijgekomen energie besteden aan Horizontaal?

- Even de geschiedenisfeiten nachecken.
De gemeenschappen zijn er in 1970 gekomen omdat de Nederlandstaligen vastgelegde culturele autonomie wilden voor hun taalgemeenschap, na 140 jaar taalstrijd tegen de Franstalige hegemonie. De oorspronkelijke eis van de Nederlandstaligen was gewoon gelijke berechting over heel het Belgisch grondgebied maar dit werd door de Franstaligen geweigerd omdat zij geen Nederlandse aanwezigheid wilden in Wallonië.
De Gewesten zijn er gekomen omdat Wallonië een economisch federalisme wilde.
De splitsing van België is er dus op vraag van Wallonië gekomen.

Je laat de geschiedenis beginnen wanneer het je uitkomt. Het begon allemaal vroeger. Voor en na de tweede wereldoorlog was de christelijke zuil (CVP) machtig in het Noorden van het land. Zij beheerde een enorme geldmassa:  scholen, ziekenhuizen, .... Met afname van de religie dreigde ook haar macht verloren te gaan. Daarom werd een nieuwe splijtzwam gezocht in de verdeel en heers politiek. De taal was bruikbaar. Het was het begin van de splitsingsziekte. De gewesten zijn er gekomen omdat men anders met Brussel geen weg kon. Bij elke moeilijkheid splitste men verder: eerst per woonplaats en dan per taal. Het is verkeerd te zeggen dat de bewoners van het Zuiden dat wilde. Zij wilde dat niet, zij waren geen vragende partij.
Dergelijke constructies (het door elkaar splitsen van woonplaats en ideologie) zijn vreemd maar niet uitzonderlijk. In Bosnië-Hercegovina bestaat hetzelfde maar dan op basis van religie: Islam en Orthodoxie..Haast altijd gaat het bij dergelijke splitsingen om het beheer (en afromen) van de geldmassa om te besturen.
 Hoe dan ook een organisatie op basis van taal is veelal inefficiënt. Multinationals vermijden het en organiseren op basis van hun product.

- De communautaire kwestie in België is geen kwestie van gebrek aan communicatie. Alle Vlamingen leren verplicht Frans op school en verstaan het. Omgekeerd is dat al minder het geval (België is daarmee het enige land in Europa waar de meerderheid verplicht wordt de taal van de minderheid te leren en omgekeerd niet). Esperanto invoeren lost de problemen in Brussel en de Rand niet op want dat is geen probleem van elkaars taal niet verstaan. Iedere Vlaming die in Vlaams Brabant woont verstaat de Franstaligen heel goed.

Je bent duidelijkgeïndoctrineerd.  Wat een beschuldigingen? Waarop baseer je jeĉ Ik heb gestudeerd in het Nederlands en achteraf aan de UCL omdat de opleiding in het Nederlands niet beschikbaar was (Industriële Toxicologie). Ik mocht bij sommige proffen het examen in het Nederlands maken. De thesis was in het Engels.
Je hebt overal vreemde types maar in het Zuiden zijn zij niet talrijker dan in het Noorden. Indien je Esperanto ongeschikt vindt, dan kan je aan pictogrammen denken voor Brussel. Hoe dan ook men met trachten de communicatie te verbeteren.

- Er zijn subsidies geweest vanuit de Vlaamse Gemeenschap. Nog steeds trouwens: de DAC subsidies komen van de Vlaamse Gemeenschap. 
 Het is onwaarschijnlijk dat wij nog van de Vlaamse gemeenschap subsidies zullen krijgen. Wij komen onvoldoende met hun doelstellingen overeen. Ik denk dat wij meer naar België (Boudewijnstichting) en Europa moeten kijken.

Roland Rotsaert:

--- Citaĵo de: Valentinus je 01 oktobro 2012, 20:39:16 ptm ---
- Geen idee, maar er wordt wel elke algemene vergadering opnieuw over gesproken. De infrastructuur is er, de clubs hoeven er alleen maar gebruik van te maken. Om maar iets te zeggen: er verschijnt amper iets van clubnieuws in Horizontaal.
Het valt mij ook op. Kan dit niet geherdefinieerd worden in de missie van FEL: ruimte in Horizontaal, plaatselijk nieuws in de vorm van een brief, eigen clubblad overbodig, vrijgekomen energie besteden aan Horizontaal?


--- Fini citaĵon ---

Het mag in de statuten of in een missieverklaring staan, het mag een beslissing van het bestuur of van de algemene vergadering zijn... de ervaring leert dat een aanzienlijk deel van de groepen (en van de leden van de beweging in het algemeen - ook internationaal) zich daar niets van aantrekt. Het is jammer, maar wij zijn nu eenmaal geen strak georganiseerde beweging zoals Greenpeace of een politieke partij en wij moeten met die realiteit leven. Wij kunnen hooguit suggesties doen en trachten bij te sturen.

Roland

PS: Ik betwijfel of discussies over de recente geschiedenis van België iets kunnen bijdragen aan de oplossing van de problemen van FEL...

Pilgrimo:

--- Citaĵo de: Valentinus je 01 oktobro 2012, 19:16:21 ptm ---
 Ik dacht dat samenwerking met Nederland al was voorgesteld maar niet doorgegaan door gebrek aan interesse. Anderzijds vraag ik mij toch af: waarom die constructieĉ Is dan een Benelux organisatie niet meer aangewezen?  Waarom organiseren op basis van de taal?  Esperanto maakt het mogelijk te communiceren in een groter geheel. Laat ons bewijzen dat kan.

--- Fini citaĵon ---

Ik zie het praktisch met het oog op het bereiken van een doelpubliek met campagnes en propaganda. Als er op Beneluxniveau kan gewerkt worden is dat uiteraard ook goed, maar sowieso is het noodzakelijk om met de Nederlandse Esperantobeweging samen te werken om te vermijden dat werk twee keer gedaan wordt.

Pilgrimo:

--- Citaĵo de: Valentinus je 01 oktobro 2012, 20:39:16 ptm ---
Is dit niet wat arrogant? Juist is het zeker niet. Heb je Anciaux al Frans horen spreken? Zijn - volgens jou - verplichte opleiding in het Frans was duidelijk geen succes.

--- Fini citaĵon ---

Zijn Frans is niet veel slechter dan het Nederlands van de meeste Waalse politici.


--- Citaĵo ---Je lijkt ook niets gehoord te hebben over de immersiescholen in het zuiden van het land.

--- Fini citaĵon ---

Niet om over naar huis te schrijven. En ook naast de kwestie.


--- Citaĵo ---[/i]Het valt mij ook op. Kan dit niet geherdefinieerd worden in de missie van FEL: ruimte in Horizontaal, plaatselijk nieuws in de vorm van een brief, eigen clubblad overbodig, vrijgekomen energie besteden aan Horizontaal?

--- Fini citaĵon ---

Dat is al meermaals voorgesteld.


--- Citaĵo --- Je laat de geschiedenis beginnen wanneer het je uitkomt. Het begon allemaal vroeger. Voor en na de tweede wereldoorlog was de christelijke zuil (CVP) machtig in het Noorden van het land. Zij beheerde een enorme geldmassa:  scholen, ziekenhuizen, .... Met afname van de religie dreigde ook haar macht verloren te gaan.

--- Fini citaĵon ---

Als je de geschiedenis zelf laat beginnen wanneer het je uitkomt kunnen we natuurlijk doorgaan. Laten we de geschiedenis dan beginnen in 1830, het moment waarop de Nederlandstalige meerderheid in dit land zich van haar taalrechten beroofd zag.


--- Citaĵo ---Daarom werd een nieuwe splijtzwam gezocht in de verdeel en heers politiek. De taal was bruikbaar.

--- Fini citaĵon ---

De taal was nu net cruciaal. Er is honderd jaar lang een taalstrijd uitgevochten en de taalgrens en opdeling kwam er omdat Wallonië weigerde het Nederlands op zijn grondgebied te aanvaarden.


--- Citaĵo ---Het was het begin van de splitsingsziekte. De gewesten zijn er gekomen omdat men anders met Brussel geen weg kon. Bij elke moeilijkheid splitste men verder: eerst per woonplaats en dan per taal. Het is verkeerd te zeggen dat de bewoners van het Zuiden dat wilde. Zij wilde dat niet, zij waren geen vragende partij.

--- Fini citaĵon ---

Het was zelfs de Waalse socialistische partij die het federalisme op de politieke agenda zette.


--- Citaĵo ---Je bent duidelijkgeïndoctrineerd

--- Fini citaĵon ---

Ik breng feiten aan en jij negeert ze gewoon.
Zou het misschien kunnen dat je de zaken teveel door een romantische Belgisch-nationalistische bril bekijkt?
Nogmaals, check de feiten. De Vlaamse taalbeweging vroeg niks anders dan gelijke rechten voor het Nederlands. Het splitsen van België is er pas gekomen omdat Wallonië geen Nederlands wou op het eigen grondgebied. Dat heeft niks met indoctrinatie te maken. Wel met historische feiten.


--- Citaĵo ---[/i]Wat een beschuldigingen? Waarop baseer je jeĉ Ik heb gestudeerd in het Nederlands en achteraf aan de UCL omdat de opleiding in het Nederlands niet beschikbaar was (Industriële Toxicologie). Ik mocht bij sommige proffen het examen in het Nederlands maken. De thesis was in het Engels.
Je hebt overal vreemde types maar in het Zuiden zijn zij niet talrijker dan in het Noorden. Indien je Esperanto ongeschikt vindt, dan kan je aan pictogrammen denken voor Brussel. Hoe dan ook men met trachten de communicatie te verbeteren.

--- Fini citaĵon ---

Ik heb gewoon geen boodschap aan naïeve zweverij. Ik zou graag weten hoe Esperanto concreet de problemen in België zou oplossen want dat is volgens jou blijkbaar ons doel als beweging. Graag dan een concreet voorstel om de implimentatie van Esperanto in België in te voeren. Begin alvast met de wetgeving: wordt iedereen verplicht in het parlement in Esperanto te praten? En indien niet, waarom zouden volksvertegenwoordigers ook maar de minste behoefte hebben om niet in hun eigen taal te spreken als die rechtsgeldig is? Moest ik parlementariër zijn zou ik in het parlement gewoon Nederlands praten en verwachten dat de professionele tolken dat naar het Frans vertalen (en vice versa wanneer een Franstalige collega in zijn taal spreekt, wat zijn grondwettelijk recht is). Esperanto speelt pas een rol moest het gaan om een heel gamma aan talen, zoals in het Europees parlement.
En wat Brussel betreft: het is nu al een ramp om de taalwetten nageleefd te krijgen met slechts twee talen.


--- Citaĵo --- Het is onwaarschijnlijk dat wij nog van de Vlaamse gemeenschap subsidies zullen krijgen.

--- Fini citaĵon ---

Nogmaals, DAC is een Vlaamse subsidie.

Pilgrimo:

--- Citaĵo de: Roland Rotsaert je 01 oktobro 2012, 22:18:00 ptm ---Het mag in de statuten of in een missieverklaring staan, het mag een beslissing van het bestuur of van de algemene vergadering zijn... de ervaring leert dat een aanzienlijk deel van de groepen (en van de leden van de beweging in het algemeen - ook internationaal) zich daar niets van aantrekt. Het is jammer, maar wij zijn nu eenmaal geen strak georganiseerde beweging zoals Greenpeace of een politieke partij en wij moeten met die realiteit leven. Wij kunnen hooguit suggesties doen en trachten bij te sturen.

Roland

--- Fini citaĵon ---

Het gaat er natuurlijk net om dat suggesties ook in de praktijk uitgevoerd wordt. Een bestuur kan zoveel beslissen als het wil, maar de leden moeten ook mee gaan.  ;)


--- Citaĵo ---PS: Ik betwijfel of discussies over de recente geschiedenis van België iets kunnen bijdragen aan de oplossing van de problemen van FEL...
--- Fini citaĵon ---

Uiteraard niet, maar Valentinus ziet blijkbaar een hogere missie voor de Belgische Esperantisten om de unitaire eer en glorie van deze staat te redden... dus maak ik gebruik van de gelegenheid om daar tegen in te gaan, vooraleer er beslissingen worden genomen op basis van een politieke ideologie. Dat zou pas schadelijk zijn voor de Esperantobeweging.

Navigado

[0] Fadenlisto

[#] Sekva paĝo

[*] Antaŭa paĝo

Plena versio