+  Esperanto-forum
|-+  Pri / over Esperanto (Taalvragen e.d.)
| |-+  Esperanto-literaturo kaj -muziko (Kontrolanto: PaulP)
| | |-+  Jaarverslag voor het jaar 2016 van het Esperanto-Fonds Cesar Vanbiervliet, Kortr

Aŭtoro Fadeno: Jaarverslag voor het jaar 2016 van het Esperanto-Fonds Cesar Vanbiervliet, Kortr  (Legita 1290 fojojn)

0 anoj kaj 1 Gasto rigardas tiun ĉi fadenon.

Elsalutinta Roland Rotsaert

  • Forumadministranto
  • Heroo
  • *****
  • Afiŝoj: 1040
  • Sekso: Vira
    • Roland Rotsaert
(Tekst nog niet definitief)
 
Catalogering en informatica
 
Op vlak van catalogering werd geen vooruitgang geboekt. De gemeenschappelijke catalogus voor Esperanto-bibliotheken blijft een wensdroom. Nieuwe boekenaanwinsten worden in de Access-catalogus geregistreerd; indien mogelijk worden de gegevens vergeleken met de registratie van de collega's in Wenen (https://eo.wikipedia.org/wiki/Esperantomuzeo_kaj_Kolekto_por_Planlingvoj), op dit ogenblik de meest professioneel beheerde Esperanto-collectie. Er worden geen publicaties meer aanvaard die reeds aanwezig zijn. Reeds geregistreerde dubbele exemplaren worden geleidelijk afzonderlijk geplaatst of verwijderd.
 
Er wordt nog steeds gezocht naar software voor het registreren van de niet-boeken en niet-tijdschriften en voor het beheer van de inventaris van Esperanto-bibliotheken die enkele jaren geleden op initiatief van het Fonds gemaakt werd.
 
De stadsbibliotheek heeft een wifi-versterker geïnstalleerd in het lokaal van het Fonds, maar de internettoegang blijft problematisch.
 
Voornaamste uitgevoerde taken in 2016
 
- De in 2015 begonnen herklassering van de congresdocumenten werd voortgezet. De documentatie van de wereldcongressen werd geklasseerd, maar er is geen inventaris van gemaakt. Een andere bibliotheek (Wenen) is immers begonnen met het digitaliseren van deze documenten, waardoor het belang van de Kortrijkse collectie zal verminderen. De documentatie van de overige congressen werd chronologisch geklasseerd en de inventaris ervan is voltooid en wordt eerstdaags gepubliceerd.
 
- Aan de hand van de tijdschriften en de documentatie van het Fonds wordt voortgewerkt aan een overzicht van de Esperanto-groepen die voor de Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen actief waren. Dit zou in de loop van 2017 moeten leiden tot een publicatie in ons tijdschrift.
 
- De verwerking van de tijdens het jaar ontvangen schenkingen (o.m. van de Esperantogroep van Valenciennes en van de familie van Albert Marmenout, Blankenberge) is nog aan de gang.
 
- De uitwisseling van dubbels met andere Esperanto-bibliotheken wordt op bescheiden schaal voortgezet.
 
Dienstverlening
 
Zoals ook al tijdens de vorige jaren het geval was kunnen geïnteresseerden rechtstreeks informatie opzoeken in het gedigitaliseerde en op internet beschikbare gedeelte van de collectie. De resterende vragen worden meestal via mail behandeld.
 
Enkele vermeldenswaardige opzoekingen:
 
- Een onderzoeker (van buiten de Esperantobeweging) raadpleegde het Fonds om informatie te vinden over de rol van het Rode Kruis tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het resultaat van het opzoekingswerk zal ons bezorgd worden.
 
- Vanuit Japan werd gevraagd naar het manuscript van de partituur van de Esperanto-hymne 'La Espero' voor groot orkest, dat zich in het Fonds bevindt. Het was de bedoeling dit stuk uit te voeren ter gelegenheid van het Japans Esperantocongres van 2016, maar uiteindelijk bleek hiervoor te weinig voorbereidingstijd te zijn. Als resultaat hiervan beschikt het Fonds beschikt nu wel, naast de handgeschreven partituur, ook een professioneel gemaakte partituur in pdf-vorm.
 
Roland Rotsaert