Publikaj rilatoj / Contacten > Informiloj / Informatie

Recente boeken over Esperanto (in het Engels)

(1/1)

Roland Rotsaert:
Onlangs zijn enkele Engelstalige boeken verschenen die kunnen helpen om de vroege geschiedenis van het Esperanto te begrijpen:


- Tomasz Kamusella: Words in Space and Time (https://muse.jhu.edu/book/97875)


Ik heb het pas gelezen (moeizaam: op het scherm en in voor mij moeilijk Engels) en ik vind het een fascinerend boek. Het gaat vooral over de taalsituatie in Centraal Europa, de regio waar Esperanto ontstaan is, maar over veel meer: politiek, cultuur, geografie... Het heeft mij een aantal verbanden beter doen begrijpen. Het boek kan gratis gedownload worden, maar wel per hoofdstuk; er vergt dus nogal wat inspanning en misschien is de papieren versie uiteindelijk handiger.


- Brigid O’Keefe: Esperanto and Languages of Internationalism in Revolutionary Russia (bespreking en bestelinformatie op https://neerlandistiek.nl/2021/12/dood-van-een-ansichtkaartenverzamelaar/)


In zekere zin de verdere uitwerking van enkele thema's van Words in Space and Time.


Aangekondigd voor 2022: Willems Huberts: Soli Deo – Wouter Lutkie (1887-1968), biografie van een priester-fascist (https://eo.wikipedia.org/wiki/Wouter_Lutkie)
 

Herman Deceuninck:
Tomasz Kamusella pri artefaritaj lingvoj estas menciita en eo.wikipedia en la artikolo "Konstruita lingvo" kaj en la vikipedia artikolo pri Tomasz Kamusella.
https://eo.wikipedia.org/wiki/Konstruita_lingvo#Tomasz_Kamusella_pri_konstruitaj_lingvoj

Navigado

[0] Fadenlisto

Plena versio