+  Esperanto-forum
|-+  Ĝenerale / Algemeen
| |-+  Nederlandse discussiegroep (Kontrolanto: Pilgrimo)
| | |-+  Horizon.tuin

Aŭtoro Fadeno: Horizon.tuin  (Legita 25582 fojojn)

0 anoj kaj 1 Gasto rigardas tiun ĉi fadenon.

Elsalutinta PaulP

 • Forumadministranto
 • Heroo
 • *****
 • Afiŝoj: 596
 • Sekso: Vira
Horizon.tuin
« je: 30 junio 2009, 20:32:20 ptm »
Een van de voordelen van half met pensioen zijn, is dat je tijd kunt maken voor dingen, waar je vroeger nooit toe kwam. Vorig jaar, toen ik nog voltijds was, las ik Horizon.taal, het ledenblad van de Vlaamse Esperantobond, met heel andere ogen dan nu. Ik foeterde en jammerde omdat er weer een verkeerd e-mailadres in stond, omdat er iemand weer vergeten was dat hij alleen thee drinkt als hij tegenwoordig is, maar over de inhoud van de artikels wist ik nauwlijks iets te vertellen. Om die inhoud te kunnen smaken, moest je rustig de tijd hebben, om na te denken, om af te wegen. Maar voor zo'n luxe bleef er natuurlijk nooit tijd over.

Nu zit ik rustig in mijn horizon.tuin met mijn Horizon.taal, ver van alle deadlines, maar des te dichter bij de inhoud van het blad, nog wat na te denken over het jongste artikel van Guido van Damme (blz. 8 en 9). Als je het nog niet gelezen hebt, doen! Je kan het ook vinden op de webstek: http://www.esperanto.be/fel/nl/hor.php. Guido van Damme hoort ondertussen (sorry Guido!) ook al tot de oude garde. Hij was er bij toen er hier in Vlaanderen elf vaste personeelsleden waren die instonden voor het uitgeven van allerhande Esperantoboeken en -tijdschriften. Nu zijn we nog met zijn zevenen, waarvan de grote meerderheid nog deeltijds. Als je dat matematisch bekijkt, is er dus een ernstige acteruitgang. Maar Guido heeft gelijk. Dat is maar schijn. Het merendeel der Esperantosprekers heeft geen behoefte meer aan Esperantoboeken of -tijdschriften, althans niet in de klassieke zin van die begrippen. Zij tsjatten en ipernitieën en skaaipen met de hele wereld in het Esperanto. Wie heeft er nu nog behoefte aan papier? En het Braziliaanse regenwoud ..., het zag dat het goed was. De vraag is echter hoelang de Vlaamse Esperantobond nog zijn personeel zal kunnen behouden. Want met het gratis Esperanto dat al zijn leden consumeren, kan uiteraard geen RSZ betaald worden. Moet er daarom toch geen "revival" van de lidmaatschapsbijdragen komen?

De batterij van mijn computer is bijna leeg. Ik moet dus even op non-actief ...
« Lasta redakto: 01 julio 2009, 07:06:09 atm de PaulP »

Elsalutinta Roland Rotsaert

 • Forumadministranto
 • Heroo
 • *****
 • Afiŝoj: 1318
 • Sekso: Vira
  • Roland Rotsaert
Re: Horizon.tuin
« Respondo #1 je: 30 junio 2009, 21:22:39 ptm »
Iets om over na te denken; over de essentie antwoord ik dus hopelijk later.
Mijn onmiddellijke reactie gaat over het forum; ik vraag mij af of anderen misschien dezelfde ervaring hadden.
Ik had de tekst van Paul gelezen en enkele minuten later wilde ik die opnieuw bekijken. Maar onder welke rubriek? Op 'Index' geklikt en de onderdelen overlopen, maar niet teruggevonden. Dan via de zoekfunctie naar horizon en tuin gezocht en wel gevonden. Achteraf gezien had ik het meteen via de lijst van recente berichten kunnen vinden. Ik heb dus (als redelijk ervaren gebruiker) nog altijd een probleem met de navigatie en begin al te foeteren voor ik alle mogelijkheden gebruikt heb.
Het is niet de eerste keer dan ik die ervaring heb. Ben ik de enigeĉ (Ik besef dat er aan de structuur van het forum niet echt iets kan veranderd worden.)

Roland

Elsalutinta Roland Rotsaert

 • Forumadministranto
 • Heroo
 • *****
 • Afiŝoj: 1318
 • Sekso: Vira
  • Roland Rotsaert
Gratis
« Respondo #2 je: 01 julio 2009, 21:23:28 ptm »
Het publiek is gewoon dat alles op internet gratis is en daar zal voorlopig wel niet veel aan te doen zijn. Trouwens, dat 'gratis' is relatief: alleen al voor onze internettoegang betalen wij maandelijks een bedrag dat minstens even hoog is als een gemiddeld boek of het jaarlijks lidgeld van een vereniging.
Esperanto, inclusief de nodige tijdschriften maar zonder reizen, is veruit mijn duurste lidmaatschap, ongeveer evenveel als al mijn andere lidgelden samen. Lidgeld verhogen zal dus nog meer mensen afschrikken. Wat uiteindelijk van de die lidgelden netto bij FEL terechtkomt is trouwens bijna te verwaarlozen, ik denk een 3000-4000 euro per jaar.
Voor wie tijd heeft: op http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8128314.stm staat een interview met de auteur van een boek over dit thema 'Free: The Future of Radical Price' (in beknopte versie gratis te downloaden, het adres heb ik niet gevonden).

Om niet al mijn vrije tijd aan Esperanto te besteden heb ik mij enkele jaren geleden wat geheroriënteerd naar genealogie. Daar ben ik in contact gekomen van een vrijwilligersproject (www.vrijwilligersrab.be) met nog echte vrijwilligers, dit zijn mensen die geen kostennota's en dergelijke indienen, maar hun beloning vinden in het nut dat hun werk voor anderen oplevert. Het is, weliswaar niet helemaal zonder strubbelingen, geëvolueerd van een ambachtelijk, papieren project tot een redelijk professionele website. Enigszins onverwacht blijkt de reclame op deze website ruim voldoende op te leveren om de hosting te betalen.
Ik denk dat de Esperantobeweging ook in die richting zal moeten evolueren: geen of bijna geen betaald personeel meer, maar vrijwilligers die hun vrijwilligerswerk graag en met overtuiging doen omdat zij merken dat het gewaardeerd wordt (zelfs als hun buren meewarig toekijken). Als het resultaat van dat werk een veel geraadpleegde website is, dan moet die wat inkomsten kunnen opleveren.

Roland

Elsalutinta Lodchjo

 • Forumadministranto
 • Kunlaboranto
 • *****
 • Afiŝoj: 145
 • Esperanto - Taal zonder grenzen.
Re: Horizon.tuin
« Respondo #3 je: 01 julio 2009, 22:49:24 ptm »
Paul, wat denk je van reclame op de webstek van FEL?? (google, reisbureau's,...?)

Lode.

Albert1

 • Gasto
Re: Gratis
« Respondo #4 je: 01 julio 2009, 22:50:16 ptm »
---8<---
met nog echte vrijwilligers, dit zijn mensen die geen kostennota's en dergelijke indienen, maar hun beloning vinden in het nut dat hun werk voor anderen oplevert.

Ik denk toch dat er een verschil moet gemaakt worden tussen de professionele kant en de amateurs of vrijwilligerskant.
 
Voor Esperanto vind ik het wel nodig en goed dat er een minimum aan professionele bezetting is voor het Esperanto Centrum, maar dat het - in moeilijke tijden zoals nu - zoveel mogelijk met vrijwilligers aangevuld wordt die dan eventueel -als ze er echt op staan - volgens de geldende statuten een forfaitaire onkostenvergoeding kunnen krijgen.
Als ik goed ben ingelicht bedraagt zo een forfaitaire vergoeding voor het ogenblik maximum ± € 50.00 per dag en ± € 1000 per jaar.
 
Wat "echte" vrijwilligers betreft ben ik het volledig met je eens!
Ik werk als gepensioneerd en (echte) vrijwilliger onbezoldigd voor het seniorenhuis - de 50-plussers - van Diepenbeek.
Daar onderhoud ik het computernetwerkje (± 20 computers) en geef ik computer- en bridgelessen.
De (zelf)geschreven cursussen zijn gratis ter beschikking voor de liefhebbers die ze willen downloaden.
Om hun te kunnen leren werken met een forum heb ik op eigen kosten een hosting gezocht en daarop een forum geplaatst (zoals ook dit forum).
 
Citaĵo
---8<---
Enigszins onverwacht blijkt de reclame op deze website ruim voldoende op te leveren om de hosting te betalen.

Voor mijn hosting betaal ik € 124.00 voor twee jaar (= ± € 6.00 of twee pintjes per maand) en krijg daarvoor 750 GB webruimte en 5 geregistreerde domeinnamen op een Linuxserver en de nodige software, mailserver en databanken (MySQL).
Op deze webruimte staan nu de twee fora " 't Fonteintje" en "Esperanto-forum" en mijn eigen website "Espero" (waarvoor ik helaas niet meer veel tijd heb).
Net om te beletten dat we overspoeld worden door de reclame, heb ik gekozen voor de betaalde hosting. Dat kleine bedrag is het mij waard om onafhankelijk te zijn van commerciêle instanties.
Omdat ik dit als mijn hobby beschouw, doe ik dit wel gratis maar hopelijk niet VOOR NIETS!!
 
Citaĵo
---8<---maar vrijwilligers die hun vrijwilligerswerk graag en met overtuiging doen omdat zij merken dat het gewaardeerd wordt

Hier zit het grootste probleem. In plaats van waardering voor je werk, krijg je vaak te maken met afgunst van mensen die WEL overal geld willen uitkloppen.
Als er iemand een tekstje of cursusje geschreven heeft en die wil verkopen, dan zitten mijn gratis documenten soms in de weg!
Jammer maar helaas!
 :(
 
Van de andere kant is er wel het grote genoegen wat je soms toch nog ondervindt als je merkt dat je tenminste IEMAND een plezier hebt kunnen doen.
« Lasta redakto: 01 julio 2009, 23:01:47 ptm de Albert1 »

Elsalutinta Roland Rotsaert

 • Forumadministranto
 • Heroo
 • *****
 • Afiŝoj: 1318
 • Sekso: Vira
  • Roland Rotsaert
Re: Horizon.tuin
« Respondo #5 je: 02 julio 2009, 07:56:53 atm »
Nog twee kleine aanvullingen:
- Ik denk dat reclame alleen zin heeft voor website met zeer grote bezoekersaantallen; ik vrees dat FEL daar niet bij is. Als de reclame wegens kleine bezoekersaantallen weinig opbrengt, is de hinder groter dan het nut.
- De databases van vrijwilligersrab zijn zo spectaculair gegroeid, dat ze weldra te groot zullen zijn om nog te kunnen beheerd worden door semi-professionele vrijwilligers en zullen overgenomen worden door professionelen van het Rijksarchief; een deel van de 'charme' van het vrijwilligerswerk zal dus verloren gaan. Overigens zijn er ook in deze groep af en toe wrijvingen geweest, maar die hebben weinig invloed gehad omdat het geheel goed draaide.

Roland

Elsalutinta PaulP

 • Forumadministranto
 • Heroo
 • *****
 • Afiŝoj: 596
 • Sekso: Vira
Re: Horizon.tuin
« Respondo #6 je: 02 julio 2009, 09:41:51 atm »
Paul, wat denk je van reclame op de webstek van FEL?? (google, reisbureau's,...?)
Als het echt veel geld zou opbrengen, dan zou ik het zien zitten. Maar ik vrees dat het peanuts zal zijn. En dan heb je meer nadelen dan voordelen. De bedoeling van reclame van Google of van reisbureau's is immers dat de gebruiker je eigen webstek verlaat om naar de webstek van de reisbureau's te gaan. En iedere reclamejongen zal je juist vertellen dat je alles in het werk moet stellen opdat de mensen op je webstek blijven, daar rondneuzen, en dikwijls tergkomen.