+  Esperanto-forum
|-+  Publikaj rilatoj / Contacten
| |-+  Ideoj por antaŭ­enigi Esperanton / Ideeën ter bevordering van Esperanto (Kontrolanto: Roland Rotsaert)
| | |-+  Aan wie het aanbelangt (over Horizon-taal 309)

Aŭtoro Fadeno: Aan wie het aanbelangt (over Horizon-taal 309)  (Legita 99 fojojn)

0 anoj kaj 2 Gastoj rigardas tiun ĉi fadenon.

Elsalutinta Roland Rotsaert

  • Forumadministranto
  • Heroo
  • *****
  • Afiŝoj: 1119
  • Sekso: Vira
    • Roland Rotsaert
Aan wie het aanbelangt (over Horizon-taal 309)
« je: 26 aprilo 2021, 16:05:41 ptm »
Het meinummer van Horizon-taal dat pas bij de lezer aangekomen is (of binnenkort zal aankomen) is een boekennummer geworden. Wat geschreven wordt over het FelixArchief en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (EHC) is correct, maar betreft mijns inziens maar enkele facetten van een veel groter geheel. Wat als iemand uit Patagonië ons vraagt om enkele pagina’s te scannen uit een boek dat alleen bij EHC te vinden is? Is er iemand bij de Vlaamse Esperantobond (VEB) die daarvoor kan zorgen? Wat als iemand uit Vladivostok wil weten voor welke Esperanto-aangelegenheid zijn betovergrootvader in 1910 in Antwerpen geweest is? Misschien zit daar een dossiertje over in het FelixArchief, maar omdat in allerijl moet verhuisd worden, is er nooit een gedetailleerde inventaris van het archief gemaakt. Wat als iemand vraagt of wij geïnteresseerd zijn in Esperanto-documenten die hij op de zolder van een overleden familielid gevonden heeft? Ervaring leert dat in zo’n geval snel moet gereageerd worden, maar je weet niet vooraf om welk soort documenten het gaat en of het een schoendoos of vijftien bananendozen zijn. Niet iedereen kan of wil een grote hoeveelheid archief bij zich thuis bewaren, en het zomaar afleveren bij het FelixArchief kan ook niet. Voor dit soort zaken beschikt de Vlaamse Esperantobond nu niet over de nodige mensen en middelen, maar samenwerking met de begin dit jaar opgerichte vzw Internacia Esperanto-Arĥivo (IEA, www.iespa.eu) zou een begin van oplossing kunnen zijn.

Voor een buitenstaander zal het bizar lijken: op het ogenblik dat EHC volgens de regels van de kunst  een Esperantocollectie opbouwt, ontstaat er elders in Vlaanderen een nieuwe grote Esperantocollectie. Hierna de verklaring. Op het einde van 2020 kreeg het Esperantofonds Cesar Vanbiervliet (https://nl.wikipedia.org/wiki/Esperantofonds_Cesar_Vanbiervliet) enkele maanden tijd (in volle corona-periode!) om zijn magazijn in de stadsbibliotheek van Kortrijk leeg te maken. Dat is min of meer gelukt (er zijn nog enkele kubieke meters dozen waarvoor dringend opslagruimte gezocht wordt), met als resultaat dat de restanten van het Esperantofonds en een belangrijke privécollectie nu op één (voorlopige) plaats verenigd zijn. De vzw IEA geeft een juridische basis aan deze situatie.

De personen achter IEA hebben belangstelling voor het erfgoedaspect van Esperanto. Het ligt dus voor de hand dat VEB en IEA zouden samenwerken, maar voor een efficiënte samenwerking is het noodzakelijk dat zij samen, of tenminste in elkaars omgeving, gehuisvest zijn, zodat infrastructuur gedeeld kan worden. Voor de collectie van IEA is er geen plaats in de Lange Beeldekensstraat (en daarvoor zou dus iets in de buurt moeten gekocht of gehuurd worden), maar voor het administratieve werk zou wel infrastructuur kunnen gedeeld worden.

En wie gaat dat werk doen? Enkele maanden geleden werd een lange lijst opgemaakt van vrijwilligers waarop de VEB een beroep kan doen. Mijn eerste reactie toen ik die lijst bekeek: de helft van de namen ken ik helemaal niet. Niet te verwonderen: in de Frankrijklei ben ik de laatste tien jaar niet veel meer geweest en in de Lange Beeldekensstraat is er nu geen enkele infrastructuur om vrijwilligers enigszins comfortabel te laten werken. (Er kan natuurlijk veel van thuis uit gedaan worden, maar soms is het noodzakelijk of wenselijk om effectief samen te werken.) De werkkrachten zijn er dus, maar de tijden zijn veranderd. De taken zijn complexer geworden en het volstaat niet meer om enkele tafeltjes samen te zetten en vijf minuten uitleg te geven. Een vrijwilliger moet opgeleid worden om, terugkerend naar voorbeelden van het begin van deze tekst, inzicht te krijgen in de geschiedenis en structuur van de Esperantobeweging, hij moet begeleid worden bij zijn eerste bezoeken aan het FelixArchief of de Consciencebibliotheek, enz.

Roland Rotsaert  050/33.00.04 (26.4.2021)

Hieronder de bestanden van deze tekst, afdrukbaar op één pagina.
« Lasta redakto: 30 aprilo 2021, 09:08:48 atm de Roland Rotsaert »