Ik licht graag het specifieke doel van het internacia Esperanto-Arkivo nog wat toe:
De archieven van de Katholieke beweging worden bewaard bij KADOC, binnen de Katholieke Universiteit van Leuven. De archieven van de socialistische beweging binnen diezelfde beweging, bij AMSAB. Het ADVN bewaart alles rond de Nationale Bewegingen. Liberas.eu is dan weer het archief van het Centrum voor de geschiedenis van het vrije denken en handelen. Boeken en tijdschriften rond diezelfde thema’s zijn daarnaast aanwezig in allerlei bibliotheken.
Op diezelfde manier is het een evidentie dat de archieven van de Esperanto-beweging binnen diezelfde Esperanto-beweging bewaard en beheerd worden. Boeken en tijdschriften worden daarnaast maximaal ter beschikking gesteld via allerhande bibliotheken.
Het Internationaal Esperanto-archief heeft zich deze bewaring tot doel gesteld. Een aantal archieven zijn al opgenomen in de collectie en andere worden momenteel al uitgezuiverd om ze klaar te maken voor opname. Daarnaast zijn er (momenteel) 13.500 boekentitels en 7.500 volledige jaargangen van tijdschriften in verzekerde bewaring, naast meerdere duizenden gedeeltelijke jaargangen en tienduizenden dubbels voor uitwisseling met andere collecties en voor tweedehandse verkoop.
De basis van de collectie van het IEA wordt gevormd door mijn eigen private verzameling, opgebouwd sinds 1980.In de loop van 2017-2021 is hier het overgrote deel van de collectie Vanbiervliet, die meerdere tientallen jaren in de Stadsbibliotheek van Kortrijk stond, aan toegevoegd. Hier waren "waterdichte" garanties van de Stad. Petro De Smedt schreef in Esperanto-Panorama nr. 65 uit 1980 letterlijk: "De titel van Fonds garandeert bestendige bewaring en wettelijke bescherming (...) Daardoor wordt het onmogelijk dat ooit een bibliothecaris, uit plaatsgebrek of om het even welke andere reden, Esperantowerken zou laten verdwijnen. Wat in het Fonds belandt, is er voor altijd veilig. (enz.)"). Die garanties bleken er na al die jaren niet veel meer waard: plaatsgebrek is net de reden waarom de huidige bibliothecaris het fonds afstootte. Gelukkig vond ze nu haar nieuwe stek in het Internacia Esperanto-Arkivo.Een groot aantal grotendeels dubbele boeken en tijdschriften, naast bepaalde vooral thematische originelen, werd afgestaan aan het KADOC, AMSAB, EHC, Trezoor en enkele andere externe collecties.
Ook de bibliotheek van Fel kon hiermee opnieuw opgebouwd worden. Deze richt zich vooral op taal en interlinguistiek in het algemeen en op de Vlaamse Esperantobeweging in het bijzonder.
Uitwisseling met Esperanto-bibliotheken is gestart en IEA biedt zijn diensten aan voor bewaring van allerhande archieven van de Esperanto-beweging. Fondsenwerving is natuurlijk een belangrijk aandachtspunt. Informatie over dit alles en hoe je zelf kan bijdragen kan je vinden op
www.iespa.euMarc Vanden Bempt