+  Esperanto-forum
|-+  Publikaj rilatoj / Contacten
| |-+  Diversaj / Diversen (Kontrolanto: Roland Rotsaert)
| | |-+  Esperantofonds Cesar Vanbiervliet, Kortrijk – Jaarverslag 2020

Aŭtoro Fadeno: Esperantofonds Cesar Vanbiervliet, Kortrijk – Jaarverslag 2020  (Legita 4954 fojojn)

0 anoj kaj 1 Gasto rigardas tiun ĉi fadenon.

Elsalutinta Roland Rotsaert

  • Forumadministranto
  • Heroo
  • *****
  • Afiŝoj: 1318
  • Sekso: Vira
    • Roland Rotsaert
Volgens de planning zou in de loop van 2020 het grootste deel van de collectie kunnen herverdeeld worden onder andere erfgoedinstellingen en zou de vereffening tijdens 2021 kunnen voltooid worden. Twee onverwachte feiten hebben deze planning grondig verstoord. Door het corona-virus kon slechts tijdens de eerste en laatste maanden van het jaar in het magazijn gewerkt worden en vielen de contacten met buitenlandse kandidaat-overnemers stil. Daarnaast vroeg de stadsbibliotheek om, wegens geplande werken, het magazijn reeds begin 2021 leeg te maken, veel vroeger dan voorzien.
 
 Herverdeling van de collectie
 
 Op 16 oktober werden ongeveer 5000 boeken en een vergelijkbare hoeveel tijdschriften overgebracht naar de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te Antwerpen. Kleinere hoeveelheden werden overgedragen (of zijn gereed voor overdracht) aan het stadsarchief van Kortrijk en aan AMSAB.
 
 Het overgrote deel van de resterende collectie werd tijdelijk opgeslagen bij een particulier, die voor de verdere verdeling zal instaan. Een ander deel (ongeveer vijf kubieke meter) is ingepakt en klaar voor transport naar een voorlopige opslagruimte in Kortrijk.
 
 Op het einde van het jaar bevonden zich nog twee onderdelen van de collectie in het magazijn:
 
 - De erfgoedcollectie (affiches, vlaggen...) die enkele jaren geleden geïnventariseerd werd (https://esperantokolekto.alcl.be/). De omvang is ongeveer een dossierkast (enkele meters rekruimte).
 
 - Het archief (140 dozen).
 
 Het archiefbestand werd over een lange periode opgebouwd en moet, voor het eventueel aan andere instellingen kan overgedragen worden, uitgezuiverd, opnieuw geklasseerd en geïnventariseerd worden. Op het einde van het jaar was ongeveer de helft voorlopig opnieuw geklasseerd. Er wordt gehoopt dat de herklassering nog in het huidige magazijn zal kunnen voltooid worden. Voor het maken van een gedetailleerde inventaris wordt gerekend op infrastructuur in het gebouw van de Vlaamse Esperantobond te Antwerpen.
 
 Digitalisering
 
 De nog niet digitaal beschikbare tijdschriften uitgegeven door de vzw Vlaamse Esperantobond (Monato, Horizon-taal, Esperanto-Panorama) werden gescand en omgezet in doorzoekbare pdf-bestanden. Nagenoeg alle belangrijke Vlaamse Esperantotijdschriften van de voorbije eeuw zijn nu digitaal beschikbaar en doorzoekbaar.
 
 Vikiflandrio
 
 Vikiflandrio (https://vikiflandrio.alcl.be) is een database die gecreëerd werd om historische informatie over Esperanto in Vlaanderen, naarmate die gevonden wordt, digitaal en per thema te kunnen verzamelen, met het oog op latere publicatie als Wikipedia-artikel of onder een andere vorm. De al enkele jaren geleden aangekondigde studie over Esperanto-cursussen in Vlaanderen tussen de Wereldoorlogen werd eindelijk voltooid (https://www.esperanto.be/fel/akt/vertikale/Vertikale-sep2020.pdf) en de inhoud ervan werd, als eerste grote bijdrage, in Vikiflandrio geregistreerd. Hetzelfde gebeurt met informatie die gevonden wordt bij het herklasseren van het archief.
 
 Website
 
 De website www.esperanto-kortrijk.info (gemeenschappelijk voor het Fonds Vanbiervliet en de Kortrijkse Esperantogroep La Konkordo) is door omschakeling naar een nieuwe versie van het achterliggende programma praktisch onbruikbaar geworden. Het is de bedoeling deze site volledig opnieuw op te bouwen en zo de collectie van het Fonds virtueel te laten voortbestaan.
 
 Roland Rotsaert