Esperantofonds Cesar Vanbiervliet, Kortrijk - Jaarverslag 2015 (punt 10 van de agenda)
Gemeenschappelijke catalogus voor Esperanto-bibliotheken
Dit is een project waarover al meer dan tien jaar gesproken wordt, tot dusver zonder tastbaar resultaat. Tijdens het Esperantocongres in Rijsel, vorige zomer, kwam een tiental personen samen om over het onderwerp van gedachten te wisselen. Enkele sleutelfiguren konden niet aanwezig zijn; er werd geen noemenswaardige vooruitgang geboekt.
Ondertussen wordt de boekencollectie van het Fonds verder geregistreerd in een Access-bestand. De tijdschriftencollectie is ook in Access geregistreerd, maar dit bestand wordt niet meer bijgewerkt. De behoefte aan degelijke registratiesoftware voor de overige onderdelen van de collectie (foto's, affiches, voorwerpen...) wordt steeds sterker aangevoeld.
Voornaamste uitgevoerde taken tijdens 2015
- Alle krantenknipsels (meer dan 2000) zijn nu digitaal beschikbaar.
- Op initiatief van het Fonds werden de 'kongresaj kurieroj' van de wereldcongressen verzameld en gedigitaliseerd. De meeste nummers werden teruggevonden; de kranten van enkele relatief recente congressen (Stockholm 1980, Vancouver 1984) blijven echter onvindbaar.
- De toeristische en commerciële folders werden geklasseerd en in dozen verpakt.
- De documentatie van de wereldcongressen werd volgens jaar geklasseerd en reeds gedeeltelijk verpakt. Over de wijze van klasseren van de documentatie van andere (landelijke, vak-) congressen wordt nog nagedacht.
- Enkele kleine ontvangen schenkingen (o.m. Gloria Leibovitche) werden verwerkt.
Het gedigitaliseerde deel van de collectie is raadpleegbaar op
http://1drv.ms/12l2az9 en op
www.flickr.com (foto's, affiches).
Dienstverlening
Het overgrote deel van de vragen om informatie kwam via mail binnen. In de meeste gevallen kon onmiddellijk een antwoord gegeven worden. In andere gevallen waren opzoekingswerk en contacten met collega-bibliotheken nodig. De op het einde van het jaar nog in behandeling zijnde vragen geven een goed beeld van het soort informatie dat in het Fonds gezocht en gevonden wordt:
- De Brusselaar Arturo Alfandari en zijn plantaal Neo (vraag uit Rusland)
- Het Rode Kruis en Esperanto voor de Eerste Wereldoorlog (vraag uit België)
- Identificatie van een Gentenaar (Robert Adan) die in 1924 deelnam aan een Esperantocongres in Split (vraag uit Kroatië)
Overige
De uitwisseling van dubbels uit de collectie wordt op beperkte schaal voortgezet.
Er loopt een onderzoek naar het grote aantal Esperantogroepen dat in Vlaanderen opgericht werd in de jaren 1930; hierover zou in 2016 een artikel kunnen gepubliceerd worden.